Krijg waar u recht op heeft!
Smartengeld
Is er bij u letsel ontstaan door bijvoorbeeld een bedrijfsongeval of een medische fout? En is iemand anders hiervoor verantwoordelijk? Dan is het mogelijk om een letselschadevergoeding te claimen. Denk hierbij aan materiële, zoals ziekenhuiskosten, maar ook immateriële schade waarvoor u smartengeld kunt claimen. Smartengeld vraagt vaak om intensief contact met de verzekeraar van de wederpartij. Daarbij wordt (de hoogte van) smartengeld pas vastgesteld na een definitieve medische diagnose (bv. genezen of verbetering niet mogelijk). Zoekt u hulp bij het claimen van een letselschadevergoeding? Laat uw gegevens achter via het contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek en stellen u hierna in verbinding met een letselschade advocaat. We helpen u graag!
Immateriële schade
De betekenis van smartengeld is het immateriële deel van een letselschadevergoeding. Immateriële schade is niet uit te drukken in geld. Onder immateriële schade verstaan wij psychische schade, pijn of leed. U hebt bijvoorbeeld recht op smartengeld bij lichamelijk en psychisch letsel, het schenden van de goede naam of eer van het slachtoffer of van de nagedachtenis van een overledene. Daarnaast hebt u hier recht op wanneer iemand expres nadeel heeft toegebracht aan het slachtoffer. In principe is smartengeld een vergoeding voor een vermindering van de levensvreugde. De kwaliteit van het leven is afgenomen door het ongeval en daarvoor krijgt het slachtoffer een financiële compensatie.
Type letsel
Denk bij immateriële schade onder andere aan: pijn na operaties, verdriet vanwege zichtbare littekens of verdriet of depressieve gevoelens wanneer u uw favoriete hobby of oude werk niet meer kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een medische fout. Wellicht bent u door een medische fout blind geworden aan één oog waardoor u uw werk als vrachtwagenchauffeur niet meer kunt uitoefenen. Daarnaast komt letselschade naar aanleiding van een bedrijfsongeval vaak voor. Omdat uw hand tussen een machine terechtkwam moet u een aantal vingers missen. Door het bedrijfsongeval hebt u de rest van uw leven littekens en kunt u daarnaast niet meer pianospelen, waardoor u depressief raakt.
Recht op smartengeld na letselschade?
Onze letselschade specialisten vertellen u graag, in een eerste gratis consult, welke mogelijkheden u hebt voor het vorderen van smartengeld. In Nederland komen alleen directe slachtoffers in aanmerking voor een immateriële schadevergoeding. Nabestaanden of naasten niet, al kunnen zij onder bepaalde condities recht hebben op shockschade. Hierover kan uw letselschade expert u meer vertellen. Voor het eisen van smartengeld bij immateriële letselschade, gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet het zeker zijn dat de letselschade veroorzaakt is door het ongeval, moet er een (aansprakelijke) wederpartij zijn die de schuld wordt verweten en tenslotte moet die aansprakelijkheid bewezen zijn.
Smartengeld claimen
Wilt u naar aanleiding van een ongeval smartengeld claimen? Dit lukt het beste als u alles hebt gedocumenteerd wat u als bewijs kunt gebruiken. Maak foto’s, noteer gegevens van getuigen en zorg zo nodig voor een proces verbaal. Het is aan u om te bewijzen dat uw letsel een direct gevolg is van het ongeval. Schakel vervolgens een letselschade advocaat of bureau in en stel de verantwoordelijke voor uw lichamelijke en psychische schade verantwoordelijk. Het claimen van smartengeld is niet eenvoudig. Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen met een letselschade expert. Deze zorgt ervoor dat uw belangen worden behartigd.
Hoogte smartengeld
Als u door letselschade mogelijk recht heeft op smartengeld, bent u logischerwijs benieuwd naar de hoogte hiervan. Het berekenen van de hoogte van smartengeld vraagt echter om juridische en medische deskundigheid, en kan daarom alleen door een deskundige worden berekend. Hierbij spelen zaken mee als: leeftijd, geslacht, letselernst, -aard en –duur, permanente littekens of lichamelijke beperkingen (en de invloed hiervan) en het bewustzijn van het slachtoffer van de toestand. De hoogte kan bovendien veelal pas aan het einde van de letselschade zaak bepaald worden. Dan is pas bekend of de psychische, immateriële schade blijvend is. Dit is namelijk een grote bepalende factor in het berekenen van de hoogte van het smartengeld.
Belasting
U hoeft over een letselschadevergoeding vrijwel nooit belasting te betalen. In Nederland wordt belasting geheven over een inkomstenbron. Een letselschadevergoeding compenseert de kosten die u al hebt gemaakt, zoals medische kosten. Hier hoeft u dus geen belasting over te betalen. Hetzelfde geldt voor immateriële schade. Smartengeld is geen bron van inkomsten, u hoeft hier daarom geen belasting over te betalen. Er is echter een uitzondering. Als u tijdelijk niet meer kunt werken en daarvoor een vergoeding krijgt, dan moet u in de meeste gevallen wel belasting betalen. De belastingdienst vindt het namelijk belangrijk om onderscheid te maken tussen blijvend of tijdelijk niet kunnen werken.
Bezoek de dokter!
Hebt u na een bedrijfsongeval, medische fout of een ander ongeval letselschade opgelopen? Breng een bezoekje aan de dokter! Bij een ongeval besteden de meeste mensen veel aandacht aan lichamelijk letsel en herstel. De psychische en emotionele schade wordt vaak onderschat. Van psychische en emotionele schade kunt u echter ook veel klachten krijgen. Bezoek daarom altijd een dokter als u psychische klachten hebt na een ongeval. Ook dit wordt gezien als letselschade. Een letselschade advocaat kan hier meer informatie over geven. Daarnaast kunt u uw bezoek aan de dokter als bewijs gebruiken bij het claimen van een letselschadevergoeding.
Contact
Pijn, storende littekens, schaamte, verdriet en depressie door letsel is ontzettend naar. Dit kan resulteren in een verminderde kwaliteit van uw leven. Heeft u (immateriële) letselschade opgelopen naar aanleiding van bijvoorbeeld een bedrijfsongeval? Weet u wie u hiervoor aansprakelijk kunt stellen? En wilt u nu weten of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding en smartengeld? U bent bij ons aan het juiste adres. Vraag gratis een intakegesprek aan via onze website, de telefonische intake is volledig vrijblijvend. Wij vertellen u graag meer over uw mogelijkheden en stellen u vervolgens in verbinding met een advocaat uit uw regio. Uw advocaat zorgt ervoor dat u krijgt waar u recht op hebt!